Maailman ensimmäinen syövän säveltämä kappale

Syövän hoidossa otettujen merkittävien kehitysaskelien ansiosta meidän on jo mahdollista nähdä ne muutokset, jotka aiheuttavat syövän ihmisen perimässä. Sibelius-Akatemian opiskelijat ovat ottaneet haasteekseen luoda syövälle myös äänen.

Musiikki soi sirisevänä, hieman vedenalaisen oloisena. Äänimaisema soi aivan eräiden nykysäveltäjien elektronisen minimalismin tapaan. Ääni vie kauas, pois normaalin arjen mittakaavasta ja tutuista melodioista. Tältä syöpä kuulostaa: meille oudolta, mutta kuitenkin hetki hetkeltä ymmärrettävämmältä.

Sibelius Akatemian opiskelijat luovat syövälle äänen

Sibelius-akatemiassa opiskelevan Martin Reckerin abstraktin maalaileva sävellys „Conversations with…“, joka pohjautuu oikean syöpäpotilaan genomidataan, on hyvin omalaatuista musiikkia aina syntytavastaan alkaen.  ”Sävellys rakentuu syöpädatan ja muusikon vuoropuheluna, jossa dataa tulkitseva ohjelmisto toimii välittäjänä. DNA-näyte ohjaa tiettyjen ennalta kirjoitettujen sävelkulkujen etenemistä”, Recker kertoo.

Tietämyksemme syövästä kasvaa koko ajan. Silti on hämmästyttävää ajatella, että sävellyksen pohjalla soi oikeista syöpäsoluista saatu geenidata. Valmistumassa on aivan uudenlaista musiikkia, jossa syöpäsolujen informaatio tuottaa ääntä. Voimme kuulla jotain näkymätöntä, ehkä ymmärtääkin syöpää aiempaa paremmin.

Reckerin lisäksi omat sävellyksensä datasta tekevät sävellysopiskelijat Elisavet Ftergioti ja Marina Ortega. Sävellykset syntyvät osana Sibelius-Akatemian tietokoneavusteisen säveltämisen kurssia, jonka opettajana toimii säveltäjä Josué Moreno.

Ftergioti kuvailee työskentelyä syöpädatan kanssa seuraavasti: ”Koen, että minulla on suuri vastuu. Teen musiikkia pohjautuen dataan, joka ei ole mitä tahansa informaatiota, vaan peräisin syöpäpotilaan perimästä. Tämä on tilaisuuteni antaa hänen syövälleen ääni.”

Moreno puolestaan kertoo olevansa ylpeä opiskelijoistaan. ”Luotan täysin heidän kykyynsä tehdä loistavaa työtä. Odotan yllätystä, yritän olla olettamatta mitään ennalta.”

Datan parempi tuntemus avaa hoitomahdollisuuksia

Ihminen kantaa sisällään yksilöllistä genomia, mutta geenien tieto on piilossa solujemme sisällä. Geeniemme kantama informaatio määrittää, millaisia me olemme, mutta se on ratkaisevaa myös terveytemme kannalta. Syöpä saa alkunsa geenivirheistä. Perintöaineksen muuttuminen saa solut jakautumaan hallitsemattomasti, mikä aiheuttaa sairauden.

Solun toimintaa ohjaava informaatio ja sen mutaatiot ovat siis yksinkertaistaen syövän koko kuva, ja Rochella halutaan ymmärtää tätä dataa koko ajan paremmin sekä ottaa kunnianhimoisia askeleita syövän tutkimuksen ja hoidon eteen.

Musiikin syntyminen oikean ihmisen geeniperimän datasta kuvastaa juurikin sitä kehitystä, mikä syövän tutkimuksessa on saavutettu ja myös sitä tulevaisuutta jota kohti syövän hoidossa mennään.

“Se, että Sibelius Akatemian opiskelijat tekevät syöpäpotilaan genomista musiikkikappaleen on sykähdyttävä ajatus. Tämä opiskelijoiden edessä oleva haaste ilmentää myös hyvin sitä suurta työmäärää mitä syövän tutkimuksessa on tehty”, sanoo lääkäri Tuomo Alanko syöpäsairaala Docratesista.

Jokainen genomi on erilainen, täysin omanlaisensa. Kun paperilla kylmän näköinen genomidata muutetaan musiikiksi, syöpä saa ikään kuin äänen: me voimme aistia ja tuntea sen.

”Haluamme tämän musiikin syntymisen avulla saada ihmiset pysähtymään ja ymmärtämään konkreettisesti, mikä kaikki voisi olla mahdollista. Syövänhoidon kehitysaskelien myötä tulevaisuus on jo täällä, ja tämä haastaa myös koko toimintaympäristömme muuttumaan”, Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi kertoo.

Kesäkuussa 2019 oikean potilaan perimän datasta sävelletty musiikki on kuunneltavissa ja sen syntymisestä kertova minidokumentti katsottavissa tällä sivustolla ja Facebook-sivuillamme.

Share this...