Iga vähk, nagu iga inimene, on ainulaadne

Igal inimesel on ainulaadne geenide kogum, mida nimetatakse genoomiks. Vähk on geneetiline ehk genoomi haigus, mille põhjustavad genoomsed muutused, mis panevad kasvaja vohama. Põhjalik vähigenoomi test on võimas vahend õigeks diagnoosimiseks ja ravi planeerimiseks. See testib kasvaja DNA-d enam kui 300 genoomse muutuse suhtes ja pakub tuvastatud muutuste põhjal kokkuvõtte ravivõimalustest. Vähigenoomi testi raport võib anda arstile ja patsiendile juhised ravivalikuteks, mis on kohandatud haiguse individuaalsetele põhjustele.

Vähigenoomi testi saab teha koeproovist, kus kasvajakoest võetakse tükk ehk biopsia. See on invasiivne protseduur ja seda tuleb teha haiglas või kliinikus. Vedelad biopsiad (vereanalüüsid) on vähihaigetele  mugavamad võimalused personaalsemate ravivõimaluste tuvastamiseks. Näiteks kopsuvähiga patsientidel, kelle haigus on progresseerunud, võib biopsia jaoks olla  liiga vähe kasvajakudet või kasvaja võib olla kohas, kus biopsiat võtta ei saa.  

 

LOE KA
Kas geenitest on sama mis genoomitest?
Kuidas vähigenoomi testi tehakse?
Anu Planken: Mis on ja millal aitab vähigenoomi testimine?

 

Mis on vedelbiopsia?

Vedelal biopsial ehk vereanalüüsil põhineva vähigenoomi testiks on vajalik ainult vere võtmist kahte  katsutisse. Vedelbiopsia vähendab oluliselt haiglates või kliinikutes veedetud aega. Lahendus tagab privaatsuse, annab patsientidele turvalise ja õigeaegse juurdepääsu esmatähtsale diagnostikale ning annab hindamatu ülevaate patsientidele ja nende arstidele, et aidata ravi isikupärastada. Arutage kasvaja genoomse profiili koostamise vajadust oma onkoloogiga.

Kuidas vedelbiopsia töötab?

Vedelbiopsia test tuvastab ringleva kasvaja DNA patsiendi veres. Iga vähk on ainulaadne ja see uuendus muudab tõeliselt isikupärastatud vähiravi reaalsuseks rohkematele patsientidele kogu maailmas.

Share this...

Igal inimesel on ainulaadne geenide kogum, mida nimetatakse genoomiks. Vähk on geneetiline ehk genoomi haigus, mille põhjustavad genoomsed muutused, mis panevad kasvaja vohama.