Kui juba iga vähk on ainulaadne, miks mitte siis ka ravi?

Vähk tekib siis, kui inimrakkude DNAs tekivad muutused, mida keha ei suuda ära tunda ega parandada. Neid muutusi nimetatakse mutatsioonideks. Need on DNA juhuslikud defektid, millest suurem osa on kahjutud, ent mõni neist võib põhjustada rakkude kontrollimatut jagunemist. Arenedes moodustavad need muteerunud rakud kasvajaid, mis hävitavad tervet kude.

Kasvajaid on tavaks liigitada nende asukoha järgi ja sarnaste kasvajatega patsiente ravitakse sarnaste ravimitega. Viimastel aastatel on vähiuuringutes tehtud kindlaks geenid, mis mõjutavad vähi teket ja arenemist. Seega saab nüüd kasvajaid liigitada nendes leiduvate DNA mutatsioonide ja vähirakkude kasvu mõjutavate genoomimuutuste põhjal.

Geeniprofileerimine määrab kindlaks igat tüüpi genoomimutatsioonid, võimaldades sihtotstarbelisi suunatud ravimeetodeid, mis on andnud paljulubavaid tulemusi. Sihtmärkravi suudab tuvastada vähirakke ja on suunatud konkreetselt neile rakkudele, tänu millele ei tekita see tervetele rakkudele sama suurt kahju, nagu seda teevad senised tavapärased vähiravimeetodid. Sihtmärkravi on hoogsalt kasvav uue aja vähiravi osa.

 

Sihtmärkravi meetodid on teatud vähivormide ravivõimalusi märgatavalt parandanud. Samal ajal on need muutnud vähiravi, sest paljud levinud vähid on jaotatud alatüüpidesse, mida ravitakse eri viisidel. See seab ka täpsele diagnostikale uued nõuded.

Share this...

Geeniprofileerimine määrab kindlaks igat tüüpi genoomimutatsioonid, võimaldades sihtmärkravi suunatud ravimeetodeid, mis on andnud paljulubavaid tulemusi.